Richtlijnen consumenten bij verkoop oud goud

E-mail Afdrukken PDF

RICHTLIJNEN CONSUMENTEN BIJ VERKOOP OUDGOUD

1. Controleer op keurtekens in het voorwerp/sieraad

Neem een loep of vergrootglas en zoek met keurmerken die informatie geven over het goudgehalte. Onderstaand is een overzicht met de keurtekens voor goud die in NL toegepast worden.

LET OP: De aanduiding met enkel cijfer zoals ‘585’ of ‘750’ is niet voldoende! De fabrikant mag deze cijfers zelf plaatsen en is dus niet een garantie dat het voorwerp gekeurd is of een bewijs van het echte gehalte.

 • Bij ringen kan het keurteken zowel aan de buiten-als aan de binnenzijde gestempeld zijn.
 • Bij colliers, kettingen en armbanden wordt het keurteken op of nabij het slot/sluitstuk gestempeld.
 • Bij oorsieraden wordt het keurteken op de stekers gestempeld.

2. Sorteer de voorwerpen per gehalte

Indien de voorwerpen voorzien zijn van keurtekens en u achterhalen welk gehalte het voorwerp heeft, sorteer dan de voorwerpen per gehalte. Alle voorwerpen zonder keurtekens of slechts met de cijfers 585, 750 , 833 legt u apart.

3. Weeg alle voorwerpen zelf op een keukenweegschaal

Verzamel de voorwerpen met keurtekens die hetzelfde gehalte aangeven en weeg het aantal grammen per gehalte op bijvoorbeeld een keukenweegschaal. Dan heeft u een indicatie van het brutogewicht per gehalte. Hieronder staan enkele voorbeelden:

 • A) 14 karaat:
  17 gram 14 karaat komt overeen met 585/1000 = 58,5%, dus dat zou betekenen dat het voorwerp 17 gram x 58,5% = 9,9 gram aan fijngoud bevat.
 • B) 18 karaat:
  8 gram 18 karaat komt overeen met 750/1000 = 75,0%, dus dat zou betekenen dat het voorwerp 8 gram x 75% = 6 gram aan fijngoud bevat.
 • C) 22 karaat:
  6 gram 22 karaat komt overeen met 916/1000 = 91,6%, dus dat zou betekenen dat het voorwerp 6 gram x 91,6% = 5,5 gram aan fijngoud bevat.

4. Check de goudkoers

Bijvoorbeeld op www.kitco.com of www.waarborg.nl. Neem de prijs in Euro per Kg.

5. Bereken de goudwaarde

De bruto goudwaarde kunt u zelf berekenen door de goudkoers per gram te vermenigvuldigen met het aantal grammen aan fijngoud. Let op: dit is niet het bedrag dat u ervoor zult ontvangen, omdat er nog vele kosten gemaakt moeten worden voordat het oudgoud is omgezet naar fijngoud. Om een realistische inschatting te maken wat u mag terugverwachten bij de verkoop van uw oudgoud aan een goudinkoper, kunt u de berekeningstool gebruiken http://www.waarborg.nl/richtlijnen-consumenten/berekentool

6. Voorwerpen zonder keurtekens

Hier bent u afhankelijk van de deskundigheid en eerlijkheid van de goudinkoper. U kunt natuurlijk al advies inwinnen bij uw locale juwelier en als u toch zekerheid wilt over het gehalte, kunt u uiteraad de voorwerpen laten keuren bij WaarborgHolland. Voor de waarborgwet keurt WaarborgHolland niet alleen voor ondernemers, maar ook voor particulieren.

7. Verder:

 • Wij adviseren niet om eventuele stenen al van te voren uit uw sieraden te halen om het gewicht te bepalen. In vele gevallen is het gewicht van de stenen van geringe invloed op het totaalgewicht.
 • Houdt er rekening mee dat gouden horloges veel veel onedele onderdelen bevatten (glas, uurwerk etc).
 • Laat het goud in uw zicht wegen. Kijk mee of vraag naar het gewicht. Komt het overeen met het gewicht dat u gewogen heeft? De handelaar dient een geijkte weegschaal met keurmerk te gebruiken.
 • Neem een legitimatiebewijs mee als u de voorwerpen direct wilt verkopen. Betrouwbare handelaren die volgens de regels van de wet inkopen, zullen altijd om een legitimatie vragen.
 • Ga bij verschillende inkopers langs.

Nog onzeker? Kom dan met uw voorwerpen langs en laat uw voorwerpen eerst bij WaarborgHolland keuren voordat u naar de goudinkoper gaat. Het kan de moeite waard zijn!

 


 

Keurtekens goud

Nederlands keur Conventie teken
Artikel 1
grote voorwerpen
Artikel 1
kleine voorwerpen
Artikel 3
grote en kleine voorwerpen
 
tnn_tn_Au_916_groot_artikel_1 tnn_tn_Au_916_klein_artikel_1 tnn_tn_Au_916_artikel_3 tnn_tn_ccm_916_Au
tnn_tn_Au_833_groot_artikel_1 tnn_tn_Au_833_klein_artikel_1 tnn_tn_Au_833_artikel_3  
tnn_tn_Au_750_groot_artikel_1 tnn_tn_Au_750_klein_artikel_1 tnn_tn_Au_750_artikel_3 tnn_tn_ccm_750_Au
tnn_tn_Au_585_groot_artikel_1 tnn_tn_Au_585_klein_artikel_1 tnn_tn_Au_585_artikel_3 tnn_tn_ccm_585_Au